Általános szerződési feltételek

Hatályos 2023. április …. napjától

A Jóügyvédet egy ajánlatközvetítő és ügykezelő rendszer, amely segíti a kapcsolatfelvételt az oldalra regisztráló Felhasználók és Ügyvéd Felhasználók (a továbbiakban együttesen: Felhasználók) között, valamint felületet biztosít az Ügyvéd Felhasználók számára ügyeik hatékony és egy helyen történő kezelésére. A weboldal fenntartója és a szolgáltatás üzemeltetője a ………………………………………………………. (székhely: ………………………..; központi e-mail cím: ……………………………….; a továbbiakban: Jóügyvédet vagy Szolgáltató)

A jelen általános szerződési feltételek (a továbbiakban: Általános Szerződési Feltételek) a jelen honlapon elérhető szolgáltatások és információk igénybevételére és felhasználására vonatkozó feltételeket határozzák meg. Amennyiben az Általános Szerződési Feltételeket nem fogadja el, kérjük, hogy ne használja a Jóügyvédet oldalát és rendszerét.

Az oldalra történő regisztrációval a Felhasználók kötelesek szerződést kötni a Jóügyvéddel. A szerződés kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, így nem minősül írásbeli szerződésnek. A Felhasználókkal létrejött szerződést a Jóügyvédet nem köteles iktatni, így az utóbb nem lesz hozzáférhető. A szerződés nyelve a magyar.

Jelen szerződés alkalmazása során:

  • **Ügyvéd Felhasználó: **a Jóügyvédet honlapra regisztrált ügyvéd, akinek a beérkezett jogesetek továbbításra kerülnek;
  • Felhasználó: a Jóügyvédet honlapra a jogesetével kapcsolatban ajánlatkérési szándékkal regisztrált felhasználó;
  • Szolgáltatás: ügyvédkereséssel, közvetítéssel és ügykezeléssel kapcsolatos szolgáltatások; a beérkezett ajánlat közvetítése az Ügyvéd Felhasználók és a Felhasználók között, az Ügyvéd Felhasználók részére biztosított ügykezelés
  • Jóügyvédet: a Jóügyvédet üzemeltetője, a Jóügyvédet Kft.;
  • Jogeset: a Felhasználó által a Jóügyvédet rendszerébe elküldött ajánlatkérési szándék;
  • Ajánlat: az Ügyvéd Felhasználó által a Jogesetre küldött válaszüzenet, amely lehet az ügy vállalása, személyes konzultáció igénylése, vagy a Jogesettel kapcsolatos első kérdésfeltétel;
  • Felhasználói Fiók: a Jóügyvéd rendszerén keresztül elérhető saját felület, melyet a Felhasználók a regisztráció során megadott belépési adatok segítségével érnek el. Az Ügyvéd Felhasználó itt kezelheti saját, illetve a Jóügyvédet oldalán keresztül vállalt ügyeit, továbbá kommunikáció folytathat a jogesetet beküldött Felhasználókkal. A Felhasználó itt éri el a beküldött jogeseteket és az azokra kapott ajánlatokat, továbbá kommunikációt folytathat az általa kiválasztott Ügyvéd Felhasználóval.
  1. Szerződés (regisztráció) létrejötte

1.1. Felhasználó regisztrációja

A Jóügyvédet rendszerébe a regisztráció elvégezhető a nyitóoldalon a “Belépés” gomb megnyomását követően megjelenő ablak “Regisztráció” felületének kiválasztásával. A regisztráció során a Felhasználó köteles megadni a nevét, e-mail címét, valamint az oldalon használni kívánt jelszavát. A regisztráció során megadott adatokat a Felhasználó a regisztrációt követően bármikor módosíthatja. A regisztráció feltétele a felsorolt adatok megadása mellett, az Általános Szerződési Feltételek Felhasználó általi elfogadása majd a “Regisztráció” gomb megnyomása. A sikeres regisztrációról a Felhasználó e-mail üzenetben és a Jóügyvéd oldalán keresztül is értesítést kap (értesítés szövege: Köszönjük regisztrációját!).

1.2. Ügyvéd Felhasználó regisztrációja

A Jóügyvédet rendszerébe a regisztráció elvégezhető a nyitóoldalon a “Belépés” gomb megnyomását követően megjelenő ablak “Regisztráció” felületének kiválasztásával. A regisztráció során a Felhasználó köteles megadni a nevét, e-mail címét, valamint az oldalon használni kívánt jelszavát. A regisztráció során megadott adatokat a Felhasználó a regisztrációt követően bármikor módosíthatja. A regisztráció feltétele a felsorolt adatok megadása mellett, az Általános Szerződési Feltételek Felhasználó általi elfogadása majd a “Regisztráció” gomb megnyomása.

A regisztráció a Jóügyvédet oldalra történő belépést követően a “Váltás ügyvédi fiókra” gomb megnyomásával fejeződik be. Az Ügyvéd Felhasználó itt adhatja meg kamarai azonosító számát és telefonszámát, valamint amennyiben rendelkezik ügyvédi irodával, abban az esetben irodájának nevét és székhelyét. Az Ügyvéd Felhasználó a regisztrációt követően kiválaszthatja azokat a kategóriákat, amelyekben a beküldött Jogesetek a felhasználói fiókjában megjelenhetnek. A kiválasztott kategóriák bármikor tetszőlegesen módosíthatók.

**2. A Jóügyvédet szolgáltatásai **

2.1. Ügyvédek listája

A Jóügyvédet weboldalára látogató regisztráció nélkül is hozzáférhet a nyitóoldal “Ügyvédek listája” menüpont megnyitásával a Jóügyvédet rendszerébe regisztrált Ügyvéd Felhasználók és a nem regisztrált ügyvédek névsorához, valamint jogi kategóriák szerint szűrhet közöttük. Attól függően, hogy a Jóügyvédet rendszerébe regisztrált Ügyvéd Felhasználó a regisztrációt követően mely adatait töltötte fel, a Jóügyvédet weboldalon a következő adatok ismerhetőek meg: név, kamarai azonosító szám, telefonszám, e-mail cím, továbbá az ügyvédi iroda neve és címe, valamint az Ügyvéd Felhasználó által kiválasztott jogi kategóriák, amelyekben a beérkezett Jogesetek továbbításra kerülhetnek a részére.

**2.2. Jogeset beküldése és a beérkező jogesetek kezelése **

A Jóügyvéd rendszerébe regisztrált Felhasználó Jogesetet küldhet be, amelyet a Jóügyvéd rendszere automatikusan továbbít az adott kategóriában regisztrált Ügyvéd Felhasználók részére. A regisztráció követően a Felhasználó a nyitóoldalon a főkategória, majd az alketgória kiválasztását követően röviden összefoglalva jogi problémáját küldheti be a Jogesetet. A Jogeset beküldése szintén lehetséges a nyitóoldalon az Ügyeim menüpont megnyitását követően az “Új ügy beküldése” gomb megnyomásával, melyet követően a Jogeset beküldésének lépései megegyeznek a nyitóoldalról történő beküldéssel.

A Felhasználó a beküldött Jogeseteit a nyitóoldalról az Ügyeim menüpont megnyitásával érheti el, ahol a Felhasználó a beküldött Jogeseteit a törlés gomb segítségével törölheti is. Az Ügyvéd Felhasználók nem kizárólag a beküldött Jogesetet, hanem a Felhasználó nevét is e-mail cím adatait is látják, így be tudják azonosítani a Jogeset beküldő Felhasználót.

A Jóügyvédet fenntartja a jogot, hogy a Jogeset beküldését és Ügyvéd Felhasználók részére történő továbbítását követően moderálja, azonban ez nem jelenti a beküldött Jogeset Jóügyvédet általi jogszakmai szempontból való értékelését. A Jóügyvéd általi moderálás célja kizárólag az obszcén kifejezéseket tartalmazó, spam jellegű, korábban már beküldött és politikai vagy vallású tartalmú Jogesetek kiszűrése a rendszer hatékony működésének és a minőség biztosítása érdekében.

Felhasználó a titoktartás alól felmentést ad a Szolgáltató részére abban a körben, hogy a jogeset elosztási mechanizmus és a kéretlen üzenetek kiszűrése miatt szükséges mértékben a Felhasználó által beküldött jogesetet megismerje és az on-line ajánlatkérés jellegéből adódóan azt az Ügyvéd Felhasználók részére továbbítsa. Az ügyvédi titoktartási kötelezettsége csak attól a pillanattól kezdve köti az Ügyvéd Felhasználót, hogy felhasználói fiókjában a jogeset megjelenésre került.

Felhasználó tudomásul veszi, hogy az oldalon regisztrált Ügyvéd Felhasználók nem kötelesek díjmentes jogi tanácsadást nyújtani számára.

A Jóügyvédet nem vállal felelősséget, amennyiben a beküldött és a rendszerben rögzített ügyek megsemmisülnek, tárolás, átvitel vagy egyéb feldolgozás meghibásodása miatt.

2.4. Jogesetek Ügyvéd felhasználó általi fogadása

Az Ügyvéd Felhasználó részére kizárólag az általa a regisztrációt követően megadott kategóriákba tartozó Jogesetek kerülnek továbbításra, melyeket a nyitóoldal Ügyeim menüpont megnyitásával a “Nyitott jogi ügyek” almenüpont alatt érhet el.

2.5. A Felhasználó és Ügyvéd Felhasználó közötti belső kommunikáció

2.6. Ügykezelés

3. A Felhasználók közötti kapcsolat

A Jóügyvedet elősegíti az Ügyvéd Felhasználó és a Felhasználó közötti kommunikációt annak érdekében, hogy a Felhasználó a beküldött Jogesetekre választ kapjon.

A Jóügyvedet nem szavatolja, hogy a Felhasználó megfelelő ügyvédet talál a rendszeren keresztül, illetve nem szavatolja a megállapodás létrejöttét a Felhasználó és az általa kiválasztott Ügyvéd Felhasználó között. Kizárólag a Felhasználók – és nem a Jóügyvedet – felelőssége mindazon személyek megbízhatóságának a felmérése, akikkel a Szolgáltatás igénybevétele során kapcsolatba lépnek. A Jóügyvédet nem vizsgálja a Jóügyvéd rendszerébe regisztráló Ügyvéd Felhasználók szakmai és az általuk a Felhasználó részére adott információ jogi megfelelőségét, így a Felhasználó felelőssége, hogy a Szolgáltatás igénybevétele során kellő körültekintéssel járjon el. A Jóügyvédet nem garantálja, és nem szavatolja (sem kifejezetten, sem hallgatólagosan) az Ügyvéd Felhasználók jogszakmai kompetenciáját és jogi tanácsaik helytállóságát, valamint eredményességét.

A Jóügyvédet nem vizsgálja az Ügyvéd Felhasználók végzettségét és képességeit, ellenőrzése kizárólag arra terjed ki, hogy a regisztráció időpontjában az ügyvédi tevékenységet igazoló igazolvánnyal és a Magyar Ügyvédi Kamara nyilvántartásában aktív státusszal rendelkezik-e vagy sem.

A **Jóügyvédet **nem vállal felelősséget a weboldalon közzétett anyagok tartalmáért. A megjelenő vélemények és nézetek nem tükrözik a Jóügyvédet véleményét, így azok kizárólag a Felhasználók magánvéleményének tekinthetőek. A Felhasználók által a Jóügyvédet rendszerébe bevitt és megjelenő adatokat a Jóügyvédet nem ellenőrzi és nem vizsgálja, ezért nem szavatolja ezen információk helytállóságát.

A **Jóügyvédet **az Ügyvéd Felhasználók regisztrációját követően nem tudja folyamatosan ellenőrizni, hogy az Ügyvéd Felhasználók a Magyar Ügyvédi Kamara nyilvántartásában aktív státusszal rendelkeznek-e, valamint jogosultak-e az ügyvédi tevékenység gyakorlására. Emiatt a Jóügyvédet nem vállal felelősséget az ajánlatot adó vagy jelen weboldalon felsorolt Ügyvéd Felhasználók státuszára vonatkozóan. Amennyiben a Felhasználó igénybe kívánja venni valamely Ügyvéd Felhasználó szolgáltatásait, abban az esetben neki kell ellenőriznie annak státuszát a Magyar Ügyvédi Kamara nyilvántartásában. A Jóügyvédet nincs befolyással arra, hogy a Felhasználó mely a rendszerbe regisztrált Ügyvéd Felhasználót választja ki és kéri fel, ez minden esetben az adott Felhasználó egyéni döntése és felelőssége.

A Jóügyvédet semmilyen módon nem ellenőrzi az ügyvédek vagy mások által e weboldalon vagy azon kívül tett ajánlatok, állítások és ígéretek tartalmát.

A Jóügyvédet **nem köteles ellenőrizni **a honlapon a Felhasználók által elérhetővé tett információkat, és nem felelős a továbbított információkért.. A kérdéses információk tartalmáért és valósságáért harmadik személyek felé is kizárólag a Felhasználók tehetőek felelőssé. A Jóügyvédet ugyanakkor jogosult a Felhasználók által a rendszerben elhelyezett tartalmat ellenőrizni és minden értesítés nélkül eltávolítani azt a tartalmat, amelyeket jogellenesnek, mások személyiségi jogába ütközőnek, tisztességtelennek, fenyegetőnek, rágalmazónak vagy bármilyen más szempontból kifogásolhatónak ítél. A Jóügyvédet minden értesítés nélkül eltávolíthatja az olyan tartalmakat, amelyek megítélése szerint sértik más személy szellemi alkotáshoz fűződő jogát, egyéb jogosultságát, illetve megszegik a jelen Megállapodásban foglalt szabályokat.

**4. Felhasználói irányelvek **

A jelen Felhasználói Irányelvek célja, hogy a Szolgáltatás a Felhasználók számára hasznos és élvezhető maradhasson. Ennek érdekében a Jóügyvédet fenntartja magának a jogot, hogy megtagadja a Szolgáltatáshoz való hozzáférést mindazon Felhasználók számára, akik megszegik az alábbi szabályokat, vagy akire más Felhasználók panaszt tesznek.

A regisztrációval a Felhasználók vállalják, hogy felelősségteljes magatartást tanúsítanak, és tiszteletben tartják más személyek jogait, továbbá a Szolgáltatás igénybe vétele során nem tanúsítanak törvénybe ütköző magatartást és nem követnek el jogsértést. Különösen de nem kizárólagosan:

  • a rendszer használata során nem követnek el más személyek sérelmére zaklatást, rágalmazást, becsületsértést és egyéb bűncselekményt;
  • a honlap használata során mások szellemi alkotáshoz (pl. szerzői mű, védjegy, know-how, stb.) fűződő jogait tiszteletben tartják, azokat nem sértik meg.

A Szolgáltatás használata során különösen tilos a Felhasználók által tanúsított alábbi magatartások:

  • mások szóbeli vagy tettleges megsértése;
  • meztelenséget vagy pornográf - ideértve a gyermekpornográf - témákat ábrázoló képek megjelentetése;
  • az online közösséget durván sértő anyagok közzététele és az internetes normák megsértése
  • illegális tevékenységekre vonatkozó felhívás és buzdítás
  • számítógépes kalózprogramok felkínálása, a gyárilag másolásvédett eszközök feltörésére vonatkozó információk közzététele;
  • a Szolgáltatás bűncselekmény elkövetésére való felhasználása
  • a Szolgáltatás vagy a Szolgáltatáshoz kapcsolódó szerverek/hálózatok működésének megzavarása vagy megszakítása reklámok vagy konkurens szolgáltatásokra mutató hivatkozások, „levélszemét”, spamek vagy kéretlen e-mailek közzététele révén;
  • a Jóügyvédet által nyújtott Szolgáltatás biztonsági szintjének csökkentése. Ne kíséreljen meg behatolni a Jóügyvédet vagy a Felhasználók számára fenntartott rendszerekbe.

A Jóügyvédet fenntartja a jogot, hogy amennyiben a Felhasználók a fenti iránymutatásokat vagy az Általános Szerződési Feltételek bármely pontját megszegik, jogosult a Szolgáltatás megtagadására. A Jóügyvédet fenntartja a jogot továbbá a Szolgáltatás nyújtásának megtagadására vagy befejezésére az iránymutatások vagy az Általános Szerződési Feltételek megsértésének hiányában is.

5. A szerződés megszűnése (regisztráció törlése)

A Felhasználó a Jogeset beküldésével kezdi meg a Szolgáltatás igénybevételét, mellyel egyidőben a Jóügyvedet a Felhasználó beleegyezésével az Ügyvéd Felhasználók részére továbbítja a Jogesetek tartalmát, ezért elállásra a Jogeset elküldését követően csak a Jogeset lezárásával van lehetőség. A Jogeset lezárása a Felhasználói Fiókban kezdeményezhető az Ügyeim menüpontban a Jogeset törlésével.

Az Ügyvéd Felhasználó a regisztráció hitelesítésével megkezdi a Jóügyvedet Szolgáltatásainak igénybevételét, melyre tekintettel elállásra nincs lehetőség. A szerződés a regisztráció törlésével azonban bármikor megszüntethető. A regisztráció törlése a Profil menüpontban kezdeményezhető, a Fiók törlése gombbal. A regisztráció törléséről a Jóügyvedet visszaigazoló e-mail üzenetet küld.

6. Adatvédelem

A Jóügyvedet mindent megtesz annak érdekében, hogy titokban tartsa a Felhasználók által a rendszerbe bevitt adatokat és információkat. A Jóügyvédet azonban nem tudja garantálni a rendszerbe bevitt adatok és információk biztonságát, erre tekintettel a Jóügyvedet nem vállal felelősséget az ilyen jellegű információk kitudódásáért vagy más Felhasználók általi jogosulatlan felhasználásáért, illetve az információk semmilyen, a rendszer hibájából bekövetkező ismertté válásáért.

Felhasználók tudomásul veszik, hogy kizárólagos felelősséggel tartoznak minden olyan eseményért, tevékenységért, mely felhasználói nevének, jelszavának felhasználásával valósul meg. A Felhasználók vállalják, hogy a Jóügyvedet helyett helytállnak, amennyiben harmadik személy a Felhasználók Szolgáltatással kapcsolatos tevékenysége következtében kártérítési vagy egyéb igényt támaszt a Jóügyveddel szemben.

A Jóügyvédet Adatvédelmi rendelkezései és az Adatvédelmi tájékoztató a nyitóoldalon található és ismerhető meg.

7. Szolgáltatási feltételek és a Szolgáltatás módosítása

A Jóügyvédet jogosult az Általános Szerződési Feltételeket a regisztrált Felhasználók előzetes tájékoztatása mellett, egyoldalúan is módosítani. A módosított rendelkezések a hatályba lépést követően a weboldal első használata alkalmával válnak hatályossá a Felhasználókkal, illetve az Ügyvéd Felhasználókkal szemben. A Szolgáltatás további igénybevétele az új feltételek elfogadását jelenti, amennyiben az abban foglaltakkal a Felhasználók nem értenek egyet, abban az esetben köteles a Szolgáltatás igénybevételét befejezni.

A Jóügyvedet fenntartja a jogot a Szolgáltatás ideiglenes vagy tartós módosítására vagy beszüntetésére, a Felhasználók értesítésével vagy anélkül. A Felhasználók elfogadják, hogy a Jóügyvedet nem tartozik semmiféle felelősséggel a Felhasználók vagy bármely harmadik fél felé a Szolgáltatás módosítása vagy beszüntetése miatt. A Felhasználók elismerik és elfogadják, hogy a Jóügyvedet azonnali hatállyal törölheti a Felhasználók fiókjában tárolt adatokat, és megtilthatja a Szolgáltatás további igénybevételét a Felhasználók visszaélésszerű magatartása esetén a többi Felhasználó és Ügyvéd Felhasználó védelméhez szükséges mértékben.

8. Szellemi alkotások

A rendszer egyes elemei a Jóügyvedet, mint üzemelteő szellemi tulajdonát képezik, így többek között a rendszer grafikai kialakítása és neve, a rendszert futtató és megjelenítő szoftver. A Felhasználó elismeri és elfogadja, hogy csak a Jóügyvedet feltételeinek megfelelően használhatja a Jóügyvedet szellemi tulajdonát képező anyagokat, szoftvereket és külön engedély hiányában nem másolhatja, küldheti tovább, terjesztheti és dolgozhatja át ezeket a tartalmakat és információkat.

A honlap látogatója elfogadja, hogy a Jóügyvedet honlapon található információk előállítója a Jóügyvédet, melyre tekintettel a szerzői jogról szóló törvény alapján az oldalt üzemeltető (Jóügyvédet) megillető kapcsolódó jogi védelem illeti. Ennek alapján a weboldalon közzétett, publikált adatok szerzői jogi védelem alatt állnak, így írásbeli engedély nélküli másolásuk nem engedélyezett.

A Felhasználó elismeri, hogy sem elektronikus, sem nyomtatott formában nem reprodukálhat egyetlen, a rendszerben folyó üzenetszálat sem a Jóügyvedet, sem az üzenet résztvevőinek engedélye nélkül.

9. Panaszkezelés és a Felhasználók jogérvényesítési lehetőségei

A Felhasználók a Jóügyvéddel tevékenységével kapcsolatos panaszukat elektronikus úton az info@jougyvedet.hu címen érvényesíthetik. A beérkezett panasz kivizsgálására és megválaszolására a beérkezéstől számított legkésőbb 30 napon belül kerül sor.

Amennyiben a Jóügyvédet és Ön között esetlegesen fennálló fogyasztói jogvita a Jóügyvedetrel való tárgyalások során nem rendeződik, az alábbi jogérvényesítési lehetőségek állnak rendelkezésére:

  • a Felhasználó jogosultak a lakóhelyük szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulni;
  • a termékek minőségével, biztonságosságával és a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, valamint a szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos fogyasztói jogvita bíróságon kívüli, békés rendezése céljából a Felhasználók eljárást kezdeményezhetnek a lakóhelye szerint illetékes szakmai kamara mellett működő békéltető testületnél;
  • Felhasználók a fogyasztó jogvitából származó követeléseiket bírósági úton is jogosultak érvényesíteni. Az Általános Szerződési Feltételekkel vagy a Jóügyvedet Szolgáltatásaival kapcsolatos bárminemű jogvitát a felek békés úton próbálják meg rendezni. Ennek sikertelensége esetére hatáskörtől függően a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság kizárólag illetékességét kötik ki.

10. Záró rendelkezések

A Felhasználó jelen Megállapodás elfogadásával hozzájárul adatainak kezeléséhez. A Jóügyvedet a jelen Megállapodásban és az Adatvédelmi szabályzatban meghatározott módon kezeli a Felhasználók személyes és egyéb adatait a mindenkor hatályos jogszabályokkal és nemzetközi normákkal összhangban.

Jelen Megállapodás elválaszthatatlan részét képezi az Adatvédelmi szabályzat, valamint minden olyan közlés, amelyet a Jóügyvédet bármely weboldalán közzétett, és a Felhasználó és a Jóügyvédet közötti jogviszony csak mindezek figyelembevételével értelmezhető.

A Felhasználók és a Szolgáltatás viszonyát a Magyar Köztársaság jogszabályai szabályozzák, a Megállapodásra a magyar jog az irányadó a kollíziós szabályok kivételével.

Ha a Jóügyvédet nem gyakorolja, vagy nem érvényesíti valamely jogát vagy e Megállapodás valamely rendelkezését, az nem értelmezhető úgy, hogy a Jóügyvedet lemondott a szóban forgó jogáról vagy a vonatkozó rendelkezés érvényesítéséről. A Felek megállapodnak abban, hogy ha az Általános Szerződési Feltételek valamely rendelkezése utóbb érvénytelenné válik, az a többi rendelkezés érvényességét nem érinti.